کنترل انتظارات و نرخ ارز راهکار اصلی کاهش تورم

کنترل انتظارات و نرخ ارز راهکار اصلی کاهش تورم

به گزارش لباس نو، بر مبنای یافته های مرکز پژوهش اتاق ایران، تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهم ترین چالش کاهش تورم است.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر، مرکز پژوهش اتاق بازرگانی ایران در اولین گزارش از سلسله گزارش های «تحلیل اقتصاد ایران» عنوان نمود که تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهم ترین چالش در زمینه تورم ایران است.
این گزارش ضمن بررسی تجربه کشورها در کنترل تورم، به تحلیل پدیده تورم در ایران و چرایی آن می پردازد؛ نگاه برنامه هفتم به تورم را تحلیل و در نهایت راهکارهایی را جهت مهار تورم عرضه می دهد.
در باب برنامه هفتم و مساله تورم باید گفت، باآنکه در ظاهر این برنامه به مساله تورم پرداخته است، اما نگاه حاکم بر آن نگاه پولی به مساله تورم است. در واقع فرض بر اینست که با مدیریت نقدینگی و برخی اصلاحات در سیستم بانکی و بودجه دولت نقدینگی و به تبع آن تورم را کنترل کرد؛ این در شرایطی است که تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهم ترین چالش کاهش تورم است.
نکته قابل ذکر اینست که با عنایت به فشارهای وارده بر اقتصاد ایران به واسطه تحریم و انتظارات منفی و صدمه شدید تولید و سرمایه گذاری و از سویی توفیق نه چندان موفق سیاست های کنترل نقدینگی، بهتر است در شرایط تحریم چندان روی سیاست های انقباضی شدید بخصوص در مورد اعتبارات و تسهیلات تمرکز نکرد و تلاش نمود به جای آن با مدیریت تورم و ثبات تورم، تولید را به حرکت درآورد.


در شرایط فعلی اجرای سیاست های پولی و مالی می بایست ثبات تورم و نه چندان کاهش تورم را در اولویت قرار دهد و نمی توان انتظار داشت با اجرای برخی سیاست های پولی و مالی تورم کاهش قابل توجهی را تجربه کند.
اگر تحریم ها رفع گردد سیاست های پیشنهادی مذکور می تواند تورم بلندمدت و ماندگار کشور را کاهش داده و آنرا به سطوح تک رقمی سوق دهد. اما اگر تحریم ها رفع نشود، سیاست های مذکور بدون کاهش چندان در تورم بر تولید و سرمایه گذاری فشار وارد نموده و کشور هم تورم و هم رکود را تجربه خواهد نمود.
بنابراین بهتر است در این شرایط روی رشد اقتصادی و مدیریت و ثبات بخشی به تورم تمرکز کرد تا سیاست های انقباضی شدید و تحمیل رکود.
اهم سیاست هایی که میتوان در شرایط فعلی با شدت کم و پس از رفع تحریم ها با شدت زیاد دنبال کرد شامل مدیریت انتظارات و نرخ ارز، کنترل پول و نقدینگی، اصلاحات ساختاری شامل اصلاح سیستم بانکی، اصلاح ساختار بودجه و رفع انحصارات و پیشگیری از شوک درمانی ها است.
سیاست های مذکور باآنکه می تواند تورم پایدار اقتصاد ایران که در شرایط غیرتحریمی هم برقرار بوده را کنترل و کم کند، ولی در شرایط فعلی در بهترین حالت اندکی (در نهایت بین ۵ تا ۱۰ درصد) می تواند تورم را کم کند و اصرار بیش از اندازه بر آنها می تواند رکود را بر بخش تولید و سرمایه گذاری غالب می کند.
در شرایط غیر تحریمی سیاست هایی مذکور می تواند میانگین تورم بلندمدت اقتصاد ایران را کم کند و سطح تورم پایدار تک رقمی را برای اقتصاد ایران به ارمغان بیاورد.

1403/08/26
09:51:30
5.0 / 5
112
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تجربه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
لباس نو