نان سهمیه بندی نمی شود

نان سهمیه بندی نمی شود

به گزارش لباس نو، مشاور وزیر اقتصاد اظهار داشت: دولت هیچ دستور کاری در موضوع سهمیه بندی و آزادسازی قیمت نان ندارد.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر، محمد جلال مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفت و گوی رادیویی درباب توزیع نان در نانوایی ها اظهار داشت: ما در طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان رکنی را در طراحی لحاظ کردیم آن هم این که در سمت مردم محدودیتی برای تامین نان مورد نیاز خانواده ها وجود نداشته باشد. یعنی طرح هوشمندسازی اصولاً طرح سهمیه بندی یا کالابرگ نان و مفاهیم این چنینی نیست. پس اگر احیاناً روایت یا تعبیری در این خصوص وجود داشته باشد که برای خرید نان مردم محدودیت وجود دارد ما قویاً این مساله را رد می نماییم و همین طور فرایندی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: ما در پنجم آذر ماه از زیرساختی در خصوص این که مردم بتوانند در ارزیابی رفتار نانوایان بصورت الکترونیکی و هوشمند بازخوردهایشان را ثبت کنند، رونمایی کردیم. سامانه ای تحت عنوان nazar.ir خدمت مردم معرفی گردید که مردم می توانند روی نقشه روی گوشیهای تلفن همراه خودشان محل نانوایی های مختلف را ببینند و بعد از آن که مراجعه کردند به نانوایی و خرید انجام دادند. مردم در این سامانه بدون فاصله تراکنش خریدشان را ببینند و اگر احیاناً خریدی که اتفاق افتاده و مبلغی که ثبت شده با هم انطباق نداشت، سریعاً تجربه خرید خودشان را ثبت کنند.
جلال افزود: مردم می توانند هم نقاط قوت تجربه خریدشان را ثبت کنند؛ مانند این که رفتار مناسبی وجود داشت، کیفیت نان بالا بود، بهداشت در نانوایی رعایت شده بود، نوبت رعایت می شد و مباحثی از این جنس که پدیده هایی کیفی هستند. اصولاً نظارت و بازرسی ما نیازمند مساعدت مردم برای ارزیابی رفتار اتفاق افتاده در پروسه خرید است. همین طور مردم می توانند نقاط ضعف را اشاره کنند مانند این که احیاناً گران فروشی اتفاق افتاده، فروش الزامی اتفاق افتاده یا بهداشت مناسبی نداشته اند و …؛ ما روزانه ۱۲ میلیون تراکنش خرید نان در کشور داریم که در این سامانه نیز بلادرنگ نظرات ثبت می شود و هرکسی که خرید انجام می دهد اجازه ثبت تجربه خودش را بر روی سامانه nazar.ir دارد.
مشاور وزیر اقتصاد عنوان کرد: بدین سبب در موضوع نظارت؛ مردم امکان مشارکت دارند و اتکای ما مشارکت مردم است و این حق برای نظارت مردمی فراهم گشته است. در موضوع این که آیا این فعالیتی که در بعضی از نانوایی ها دیده می شود و به طور معمول در شهرهای بزرگ و در بعضی نان های خاص خصوصاً مناطقی که هزینه های اجاره بالاتر است، چنین پدیده ای مشاهده می شود که فروش یک نان بزرگ تر یا مرغوب تر با ثبت تعداد نان بیش از سوی نانوایی اتفاق می افتد، سامانه یکی از وظایفی که دارد، پردازش رفتار نانوایان است.
وی افزود: در حقیقت تراکنش هایی که ثبت می شود، زمان تراکنش ها فواصل و مبالغ تراکنش ها و تنوع کارت های بانکی و غیرتکراری بودن کارت ها و … و مؤلفه های مختلفی که در گذشته و حال از نظر فرایندی توسط نانوایان در کارت خوان هوشمند ثبت شده است؛ بصورت مستمر توسط سامانه هوشمند پردازش می شود و نانوایانی که رفتار متعهدانه دارند، در طول زمان به تدریج آرد اختصاص یافته به آنها بیشتر می شود و نانوایانی که رفتار احیاناً متخلفانه ای از آنها توسط سامانه درج شود، این اختصاص آرد کاهش پیدا می کند.
جلال توضیح داد: مدلول این کاهش این است که نانوا در واقعیت عرضه نانی به مردم انجام نداده است و در حقیقت تا آن زمان که آرد اختصاص یافته به نانوایان تبدیل به نان مردم می شود، محدودیتی در اختصاص آرد نیست؛ اما اگر این آرد تبدیل به نان مردم نشود، حتما باید محدودیت وجود داشته باشد و اصولاً اگر بخواهیم رویکرد عادلانه داشته باشیم، نانوای متعهد باید فرصت رشد داشته باشد و اگر نانوایی انگیزه کافی برای عرضه نان به مردم بصورت مستمر را ندارد و یا گاهی اوقات تخلفاتی را مرتکب می شود، باید دسترسی آن کاهش پیدا کند.
وی بیان کرد: بحث آزادسازی قیمت نان در اختیار دولت نیست، این را بارها هم گفته ایم؛ اصولاً موضوع نان، تصمیم حاکمیتی است و فقط در دستورکار دولت هم نیست و ما داریم یک کالایی را با یک فاصله قیمتی بسیار زیادی به مردم ارائه می دهیم؛ یعنی مردم چیزی حول و حوش ۱۵ درصد هزینه تمام شده نان را مردم می پردازند.
مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: بنا بر این دولت هیچ دستور کاری در موضوع آرد و نان و آزادسازی قیمت آن ندارد. نه سهمیه بندی نان و نه آزادسازی نان؛ اینها جزو مفروضات طرح هوشمندسازی آرد و نان نیست.
جلال متذکر شد: اصولاً در موضوع نظارت بر مقوله های کیفی، وقتی یک کالایی به شدت ارزان می شود و مصارف جانبی دارد؛ حتما می تواند انحراف در آن اتفاق بیافتد؛ مانند این که قیمت برق پایین باشد و می گویند یکسری خانه ها کولر روشن و پنجره باز است. این خاصیت این است که وقتی نرخ های ترجیحی وجود دارد؛ رفتارهای غیر بهینه هم ورود می کند.
وی اضافه کرد: وظایفی که حاکمیت دارد، از این منظر است که بتواند این رفتارها را شناسایی کند؛ ما بهینه ترین روشی که به آن رسیدیم؛ مشارکت و نظارت مردم است، یعنی اگر کسی نگرانی و ناراحتی از موضوع گران فروشی نانوا داشت، بتواند متوجه بشود و هم بتواند آنرا ثبت کند و زمانی که این نظام قابل اتکا ایجاد شود و حتما تبعات بلندمدت برای آن نانوا دارد؛ این حق را مردم دارند که امکان ثبت نظر را به آنها بدهیم و اطلاع رسانی نماییم تا مردم از آن بهره گیرند. رفتار نانوا بطور قطع بر اختصاص آرد تأثیر دارد.


منبع:

1402/10/28
18:01:14
5.0 / 5
559
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تجربه , جنس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
لباس نو