افزایش راندمان مزایدات بوسیله راه اندازی سامانه الکترونیکی

افزایش راندمان مزایدات بوسیله راه اندازی سامانه الکترونیکی

لباس نو: با عنایت به برگزاری 90 هزار مزایده در سال و گردش مالی 35 همتی مزایدات، اصلاح و ارتقای سازوکارهای برگزاری مزایدات از اهمیت بالایی برخوردارست.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر با فراگیرشدن دسترسی به اینترنت و کامپیوتر، اصلاح و بروزرسانی فرایندهای قضائی همچون برگزاری مزایدات ضروری به نظر می آید. با عنایت به برگزاری ۹۰ هزار مزایده در سال و گردش مالی ۳۵ همتی مزایدات، اصلاح و ارتقای سازوکارهای برگزاری مزایدات از اهمیت بالایی برخوردارست. در عین حال برگزاری الکترونیکی مزایدات به عنوان یکی از راهکارهای سند تحول قوه قضائیه تا حالا بصورت کامل اجرا نشده است.
مشکلات برگ زاری سنتی مزایدات
مزایده روشی برای وصول مطالبات از بدهکارانی است که بدهی خودرا پرداخت نکرده اند. نخستین قوانین مزایدات به سال ۱۳۱۰ ه. ش و تصویب قانون ثبت احوال باز می گردد. اما با گذشت سالهای زیاد از ورود فناوریهای جدید هنوز مزایدات قوه قضائیه به روش سنتی در حال انجام می باشد.
در روش سنتی به سبب حضوری بودن پروسه مزایده، وقت و هزینه زیادی از طلبکار برای اعاده حق خود به هدر می رود. طلبکار بعد از آن که دادگاه، رأی به پرداخت بدهی او بوسیله فروش اموال بدهکار صادر کند؛ آگهی کاغذی مزایده را دریافت کرده و آنرا در شعبه دادگاه و همین طور با هماهنگی نیروی انتظامی در محل مال به مزایده گذاشته شده نصب می کند.
اصلی ترین ایراد مزایدات که در روش سنتی رخ می دهد، فروش مال پایین تر از قیمت بازار و ضرر کردن بدهکار و طلبکار است. این مشکل به دلایلی همچون اطلاع رسانی ضعیف مزایدات و نیاز به حضور در محل دادگاه جهت شرکت در مزایده رخ می دهد. گذشته از این ها مسئله افزایش سرعت اجرای مزایدات و کاهش احتمال تبانی و فساد، با الکترونیکی شدن روش انجام مزایدات حل خواهد شد.
از دیگر مشکلات شرکت در مزایده نحوه دریافت مبلغ ضمانت است، به نحوی که در روش سنتی ضمانت به یکی از روش های نقدی، چک ضمانت شده یا واریز به حساب دادگستری دریافت می شود. شرکت کنندگانی که در مزایده برنده نمی شوند باید پروسه اداری طولانی برای دریافت ضمانت را طی کنند. در صورتیکه در روش های جدید ضمانت مانند حساب های امانی، افراد وجه ضمانتشان در حساب خودشان بلوکه شده و در صورتیکه برنده نشوند می توانند وجه ضمانت خودرا به سرعت آزاد کنند.
اصلاح قانون مزایدات و اجرا در سامانه ستاد
با جمع بندی مشکلات برگزاری مزایده و ریشه یابی آنها، الکترونیکی سازی مزایدات به عنوان راهکار در سند تحول قوه قضائیه در نظر گرفته شده است. در همین راستا قوه قضائیه برای تسهیل الکترونیکی سازی مزایدات سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) را برای برگزاری مزایدات انتخاب نمود. هر چند سامانه ستاد در سال ۱۳۸۹ جهت انجام مزایدات، مناقصات و خریدهای بخش دولتی و غیر دولتی افتتاح شد اما تا سال ۱۴۰۱ خبری از الکترونیکی سازی مزایدات نبود. در همین خصوص در بودجه سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ کل کشور، قوه قضائیه و وزارت صنعت، معدن و تجارت ملزم به همکاری جهت برگزاری مزایده های مذکور در بستر سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) شده اند.
از سال ۱۴۰۱ در استانهای خراسان جنوبی، قم و برخی از شعب تهران مزایدات بصورت آزمایشی با موفقیت برگزار شده است اما هنوز بخش عمده مزایدات بصورت حضوری انجام می شود.
موفقیت اجرای آزمایشی مزایدات در سامانه ستاد
اولین گام در برگزاری مزایدات بصورت الکترونیکی را استان خراسان جنوبی در سال ۱۴۰۱ برداشته است. در همین خصوص، حجت الاسلام علی موحدی راد رییس کل دادگستری خراسان جنوبی در مصاحبه ای بیان کرد: از مزایای برگزاری الکترونیک مزایدات، کاهش مراجعه به دادگستری استان است. در سامانه ماشینی تمامی مراحل و مقررات مزایده در سامانه تعریف و ثبت شده و زمان بندی و الزامات مزایده طبق قانون اجرا می شود. خطای انسانی نیز بسیار کاهش پیدا کرده است و امکان نقض قانون وجود ندارد.
وی در ادامه سخنانش بیان کرد: حدود ۳۵ درصد از مراجعات به دادگستری استان خراسان جنوبی با مجموعه ای اقدامات الکترونیک شامل دریافت و پرداخت الکترونیک، دادگاه برخط و مزایده الکترونیک کاهش داده شده و خلوتی ساختمان های دادگستری بطورکامل محسوس است.
یکی دیگر از مزایای مهم برگزاری مزایدات بصورت الکترونیک، کشف قیمت واقعی اموال است که تجربه نشان داده از قیمت گذاری کارشناسی بالاتر است. برای نمونه در مزایده ای که بصورت آزمایشی در استان خراسان جنوبی انجام پذیرفته است؛ یک عدد سیمکارت ۳ برابر قیمت کارشناسی به فروش رفت است. در صورتیکه این مبلغ حدود ۳۰ درصد حتی از قیمت بازار نیز بیشتر بوده است.
خرید اموال بدهکار به قیمت واقعی سبب می شود محکوم مقابل بی جهت به زندان نرود و محکوم شده بهتر به خواسته اش برسد. درحالی که در روش دستی (با احتمال تبانی)، مزایده ها به عدد پایین تر از قیمت واقعی به فروش می رسد.
در مرحله بعد الکترونیکی سازی مزایدات در استان قم و شعبه صدر استان تهران بصورت آزمایشی برپا شد. در همین راستا دادگستری تهران برای برگزاری تمامی مزایدات بصورت الکترونیکی اعلام آمادگی کرده است. با وجود اعلام آمادگی دادگستری تهران و وجود سامانه ستاد برای برگزاری مزایدات این اتفاق در سطح استان تهران نیز رخ نداده است.
علی القاصی رییس دادگستری تهران در مصاحبه ای به مشکلات فنی در سامانه ستاد برای اتصال به قوه قضائیه اشاره نموده است. وی اشاره کرد: در صورت رفع مشکلات و انجام اقدامات فنی لازم از طرف سامانه ستاد، زیرساخت ها در مجموعه قضائی مهیاست و آمادگی کامل برای همکاری جهت برگزاری همه مزایدات بصورت الکترونیک وجود دارد.
موضوع الکترونیکی سازی مزایدات از نظر تعداد بالای مزایدات و ارزش بالای اموال به مزایده گذاشته شده دارای اهمیت بالایی است. تجربه موفق برگزاری الکترونیکی مزایدات در سطح برخی از استانها نشان از مؤثر بودن الکترونیکی سازی مزایدات می دهد. با این تفاسیر تسریع حل مشکلات فنی جهت اتصال سامانه ستاد به قوه قضائیه به عنوان راه حل اساسی جهت بهبود پروسه برگزاری مزایدات به نظر می آید.


منبع:

1402/10/27
16:06:22
5.0 / 5
539
تگهای خبر: اینترنت , تجربه , خرید , ساختمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
لباس نو